onsdag 15 oktober 2008

pluss 0,5kg

Kärringen: -Jaha, och vet du vad det beror på

(fan jag skulle inte ha ätit mackorna och det där godiset och bullen och extraportionen med mat och nötterna)
- Nej, jag har ingen aning faktiskt.

En tystnad

-Det är kanske hormonellt?

- Ja det är det ju, jag fick min mens idag. ( Kan det verkligen vara det, fan vad skyst, det är inte så dummt att vara kvinna änndå )

Så idag blev det promenad och hemma gympa. Ny tag denna vecka.
Det börjar bra, vi ska fira svärmor som fyller år i dag. Jag har lovat dottern att baka chokladbollar till farmor. Vet inte hur jag tänkte. Jag ÄLSKAR chokladbollar. Det är bara att välja Kalas i dag eller i helgen?!?

Jag har även bakat grahamsbröd. Lagade 2 maträtter som jag frös in och kan ta fram. Det var annorlunda och spännande smaker denna vecka.

Det här veckan gästspelar Lisa Förare Winbladh på Middagsfrid. Hon
ligger bakom den här fantastiska höstmenyn. Hon introducerar brödkryddor
som anis på ett helt nytt sätt.

Kryddig kycklinggryta med saffran, anis och
kikärter (två middagar)
med kokt broccoli och en klick yoghurt

1. Skär 900 g kycklinglårfilé i munsbitar.
2. Skiva 3-4 klyftor vitlök tunt och fräs den lätt på
medelvärme med 2 msk olivolja och 2 tsk anis (behöver
ej mortlas här) tills vitlöken precis fått en aning färg.
3. Slå på 7 dl blodapelsinjuice och 1 msk buljongpulver
(eller 1 ½ msk konc kycklingfond). Koka upp. Tillsätt ½
tsk cayennepeppar, 1 pkt saffran och om du har ½ tsk
kanel (vi testade utan kanel och grytan blev ljuvlig).
4. Vänd ner kycklingen, ett par bitar i taget i den sjudande
såsen så att såsen inte slutar koka. Låt sjuda (småkoka)
under lock ca 15 minuter.
5. Koka 500 g fullkornsbulgur enligt anvisningar på
paketet. Låt stå och svälla på eftervärme under lock medan
du lagar färdigt kycklinggrytan.
6. Skär 3 paprikor i små bitar eller strimlor. Låt dem koka
med de sista 3-4 minuterna. Red av med 2 tsk Maizena
utvispat i 2 msk kallt vatten om du vill.
7. Koka upp ca 1 liter vatten. Använd gärna vattenkokare
(det minskar elförbrukningen). Skala stjälkarna på 500 g
broccoli med potatisskalare. Skär stammen i
centimetertjocka skivor på snedden och bryt topparna i
stora buketter. Sjud 2-3 minuter tills de mjuknat något.
Slå upp i durkslag och låt ånga av.
8. Skölj 2 burkar kikärter noga i kallt vatten. Vänd ner
kikärterna i grytan. Låt allt bli varmt, dvs låt sjuda ett par
min till. Servera gärna med en liten klick yoghurt ovanpå.

Toskansk ragu på rådjursfärs,
skogschampinjoner och apelsin
med morots- och vitkålssallad och gurkskivor

1. Skala 1 gul lök och hacka den fint. Fräs löken mjuk i 2
msk olivolja, låt det ta tid, det är nu alla fina
smakämnen utvecklas.
2. Ansa under tiden 250 g champinjoner och skär dem i
bitar. Vänd ner svampen i löken och fräs vidare tills
svampen mjuknat något. Pressa ner 1 vitlöksklyfta om
du vill. Tillsätt finrivet skal av 1 apelsin. Slå på 1 burk
krossade tomater och 1 dl vatten. Tillsätt ½ msk
lantbuljong/½ buljongtärning, 2 tsk soja och ½ tsk
salt. Smaksätt med 2/3 tsk örtkrydda timjan, rosmarin
eller salvia. Eller lite av varje! Smula ner 1 lagerblad.
Koka upp.
3. Vänd ner 500 g rådjursfärs i den puttrande såsen, lite i
taget. Rör inte så mycket att färsen smulas sönder helt.
Låt puttra sakta under lock, ca 15-20 minuter. Smaka av
med ca ½ tsk salt och 1/3 tsk nymald svartpeppar före
servering.
4. Koka 4 portioner pasta enligt anvisningarna på paketet,
ca 250 g för två vuxna och två barn.
5. Skala under tiden 5 stora (ca 500 g) morötter och riv
dem grovt. Använd gärna matberedare med rivskiva.
Strimla 200 g vitkål så fint du kan. Blanda vitkål och
morötter med saften från 1 apelsin, 2 krm salt, 7 varv
nymald svartpeppar från kvarn och 1 msk god
olivolja.
6. Skiva 1 gurka och lägg upp på ett fat.

Kram V

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello! Kyckling grytan lät inte dum du! Saknar er! Kram