måndag 9 augusti 2010

Hade den!

Ja visst är det så. Lillan hon hade den. Om du frågar henne så kan man säga så när som helst. Har hon vidrört en sak då "hade hon den". Att det var för två timmar sedan spelar ingen roll, Hon hade den!

Jag fattar att Storasyster tappar tålamodet och lessnar på bristen på komunikation. Idag har vi alla tre haft komunikationsbrist.
Men övning ger färdighet får man säga.
Att leva sig in i andras kunskap innefattar förmågan att man kan föreställa sig vad andra individer vet eller tror.

Ett känt experiment som man gjort med barn för att testa om de förstår vad andra vet handlar om en avlång Smarties-ask (Smarties är en sorts smågodis). Testet gjordes på barn i åldrarna tre till fem år.

När man frågade dem vad de trodde fanns i asken svarade alla barnen “Smarties” (eller “godis”). När man öppnade asken visade den sig innehålla en blyertspenna. Sedan stängde man asken. Barnen fick då frågan om vad Sam, som ännu inte sett vad som fanns i asken, skulle säga att den innehåller. Treåringarna svarade i allmänhet “penna” medan de flesta äldre barnen svarade “Smarties”.

De äldre barnen förstod att Sam inte hade samma kunskap som de själva hade. De insåg därmed att han hade en felaktig föreställning om vad som fanns i asken. Detta är ett tydligt exempel på att de har en uppfattning om någon annans kunskap. De yngre barnen verkade däremot inte kunna skilja mellan sin egen uppfattning och någon annans.

Så det är inte så konstigt att Lillan "hade den!"
Kram V

Inga kommentarer: